Sunteți aici: » Despre judeţ » Relații externe » Vizita delegaţiei din India la Chiuruş

Vizita delegaţiei din India la Chiuruş

Duminică, 27 martie 2011

O delegaţie oficială din India condusă de Jawhar Sircar, secretarul de stat (cu rang de ministru) al Ministerului Culturii al Indiei a făcut o vizită, duminică, în localitatea Chiuruş, satul natal al marelui tibetolog Kőrösi Csoma Sándor, pentru omagierea personalităţii savantului.

O delegaţie oficială din India condusă de Jawhar Sircar, secretarul de stat (cu rang de ministru) al Ministerului Culturii al Indiei a făcut o vizită, duminică, în localitatea Chiuruş, satul natal al marelui tibetolog Kőrösi Csoma Sándor, pentru omagierea personalităţii savantului. Din delegaţie au făcut parte şi Meena  B.  Sharma, secretar de stat adjunct, Debashish Chakravarti, ambasador al Republicii India la Bucureşti, precum şi Nandkishor Pamwar, secretar al Ambasadei Indiei la Bucureşti. Musafirii au fost însoţiţi de Kelemen Hunor, ministrul culturii şi patrimoniului naţional, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, respectiv Lőrincz Zsigmond, primarul oraşului Covasna.

Ca gazdă a manifestărilor dedicate lui Kőrösi Csoma Sándor, viceprimarul oraşului Covasna, Thiesz János, a adresat un cuvânt de salut publicului spectator, iar elevii Grupului Şcolar Kőrösi Csoma Sándor au prezentat un mic spectacol în cinstea oaspeţilor. După festivitate, delegaţia a participat la depunerea unei coroane de flori la bustul marelui savant şi a făcut o scurtă vizită la biserica reformată din localitate, unde a fost botezat odinioară Kőrösi Csoma Sándor. Sub conducerea directorului Muzeului Naţional Secuiesc, Varga Mihály, delegaţia a vizitat casa memorială, respectiv copia fidelă a casei natale a lui Kőrösi Csoma Sándor, unde oaspeţii au fost primiţi de localnici cu pălincă şi cozonac.

În continuarea vizitei oficiale, musafirii au vizitat comuna Zăbala, apoi au plecat la Sf. Gheorghe unde au vizitat Muzeul Naţional Secuiesc.

Luni, la Bucureşti, secretarul de stat Jawhar Sircar şi secretarul de stat adjunct Meena  B.  Sharma vor negocia un acord de cooperare în domeniul culturii cu ministrul Kelemen Hunor.

Legat de acest eveniment, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a spus: „Având în vedere dorinţa noastră de a promova cât mai pe larg posibil valorile noastre, oamenii renumiţi ai ţinutului, asupra cărora se pot direcţiona ochii lumii, este evidentă includerea lui Kőrösi Csoma Sándor în acest concept, el fiind cunoscut de lumea civilizată din India până în Anglia. Din acest punct de vedere, consider că este de o importanţă deosebită că, anul trecut, am reuşit să-l aducem la Chiuruş pe ambasadorul Republicii India, iar în acest an, pe ministrul culturii indian, care în calitatea sa de om de ştiinţă a cercetat viaţa şi activitatea lui Kőrösi Csoma Sándor. Sunt deosebit de încântat de faptul că am avut plăcerea de a participa la o manifestare frumoasă, care a oferit bună dispoziţie, intimitate şi la care au participat cu plăcere şi sătenii, femeile oferind cozonaci, iar bărbaţii aducând pălincă.”

Noutăți